Kunstschaatster Gabriella Papadakis beleefde afgelopen maandag naar eigen zeggen haar grootste nachtmerrie tijdens de Olympische Spelen.
Tijdens de korte kür raakte haar haltertop los, waardoor per ongeluk een tepel te zien was.
“Ik voelde meteen dat er iets mis was en kon alleen maar bidden dat het meeviel. Ik hield mezelf voor dat ik geen keuze had en dat ik door moest. Dat deden we dan ook. Ik heb gebeden, wat kon ik nog meer doen?”, zei Papadakis na haar optreden in Gangneung.
Zo lang als kunstrijders al optreden in kostuums, hebben de pakjes hen bedrogen. Volgens The New York Times staat er zelfs een speciaal team van naaisters naast de baan om de schaatsers weer terug in hun jurken en broeken te naaien bij een ‘clothing malfunction’. Wat wil je, met al het gooi- en smijtwerk dat zich op het ijs afspeelt.
Papadakis was niet de eerste die week, ook de Zuid-Koreaanse Yura Min had te maken met een niet-meewerkend jurkje. Op het moment suprême besloot ook haar top los te laten.
“Toch is het echt niet zo dat dit heel vaak gebeurt”, legt Karen Venhuizen uit. De negenvoudig Nederlands kampioene (onafgebroken van 2000-2008) is als disciplinemanager kunstrijden van de KNSB nog dagelijks betrokken bij de sport, onder andere via talentontwikkeling.
“Dit soort kledingfouten zijn echt uitzonderingen. Omdat het allemaal schaars geklede dames zijn, denk je misschien dat het schering en inslag is, maar dat is het absoluut niet. Het valt natuurlijk vooral ook op doordat de hele wereldpers erop springt.”
Veel vaker gebeuren er kleine ongelukjes, volgens de expert: dat er een haarspeldjes uit het haar valt, “of dat je tijdens een sprong met je schaats een veter raakt en hij daardoor losschiet”.
Kostuums mooi houden
Hoe dit kan gebeuren? "Ik denk dat de achtergrond in dit geval ligt bij het feit dat je niet traint in je wedstrijdkleding. Je hebt een nieuw kostuum speciaal voor de Olympische Spelen laten maken en wil de stof en pailletten natuurlijk zo mooi mogelijk houden”, vertelt Venhuizen, die op het moment druk bezig is met de voorbereidingen van de Challenge Cup / NK kunstrijden dat donderdag in Den Haag start.
De kans is groot dat Papadakis niet echt heeft kunnen voelen wat de stof doet tijdens het dansen. “Misschien heeft ze tijdens de kür extra gas gegeven en nóg extremere bewegingen dan tijdens de trainingen gemaakt, waardoor de stof zegt: tot hier en niet verder”, aldus Venhuizen.
“Tijdens de trainingen heb je gewoon een sportlegging en shirtje aan, dat is alles behalve de glitter en glamour die bij de uitvoering komt kijken. Als de showkleding niet goed wordt getest, kan zoiets gebeuren.”
Puntenaftrek door ‘nipple slip’
Het is onduidelijk of het foutje met de kleding van het Franse paar hen punten heeft gekost. Volgens de regels volgt er puntenaftrek als een deel van de kleding van de kunstrijders losschiet.
Venhuizen besprak het voorval met een jurylid van het NK kunstrijden. “We waren het eens dat je hier geen puntenaftrek voor geeft. Het is niet met opzet gedaan. Ze heeft zich gewoon aan de regels gehouden. Zo moet onder andere 40 procent van het gedeelte tussen hals en buik bedekt zijn met stof.”
De kampioene legt uit: “De aftrek is meer voor als je willens en wetens het liefst zo naakt mogelijk de baan op stapt. Ik kan me ook herinneren dat iemand bijvoorbeeld puntenaftrek kreeg omdat ze groen haar had.”
Waarom geen kledingtape?
Waarom heeft Papadakis geen gebruik gemaakt van fashiontape: tape waarmee je zelfs de meest kleine stukjes stof op zijn plek houdt door het op je lichaam vast te pakken.
“Dat was inderdaad een goede oplossing geweest”, geeft Venhuizen toe. “Ik ga ervan uit dat ze de kostuums voldoende testen, maar goed… Dat is gissen.” Tape is volgens haar eigenlijk nooit nodig, omdat de jurken op maat zijn gemaakt. “Zoals Papadakis al zei: dit is je grootste nachtmerrie. Zij had dit liever ook voorkomen.”
Zelf maakte Venhuizen een dergelijke ‘slip’ nooit mee. “Gelukkig”, verzucht ze. “Als je al voelt dat het kostuum niet helemaal top zit, laat je het direct vermaken. Natuurlijk kan het zo zijn dat je aan het eind van het seizoen uit je broek schuurt, omdat het ding zoveel op zijn donder heeft gehad. Maar dit is zo uitzonderlijk, niet iets om beducht op te zijn.”
Het enige wat ze zelf meemaakte, was dat een haakje van haar schaats niet goed vastzat tijdens een wedstrijd. “Je gaat dan twijfelen tijdens de kür: is er iets aan de hand? Zit mijn schaats los? Daar word je heel onzeker van, tijdens een wedstrijd heb je geen escape.”
Fashiontape, meer testen of andere kostuums: kunstrijders kunnen het probleem niet altijd vermijden. Soms heb je er gewoon mee te dealen, zoals Papadakis.
Dat ze ondanks haar de ‘nipple slip’ koeltjes bleef en een vrijwel foutloze kür reed, leverde haar en haar partner de tweede plaats op. Tijdens de finale won ze een zilveren medaille. Gelukkig bleef de kleding toen wel netjes op zijn plek zitten.